rajčiny
Rajčiny čerstvé i spracované (sušené v oleji, vo forme pretlaku, kečupu či rajčinovej omáčky) nám dodajú dôležité antioxidanty betakarotén a lykopén, ktoré chránia organizmus pred rakovinou a srdcovo-cievnymi ochoreniami.Paradajky obsahujú veľa vitamínov (C, A, K), minerálov (Mg, K, Ca, P) a vlákniny. Červenú farbu majú vďaka betakaroténu a farbivu lykopén. Betakarotén pôsobí ako prevencia pred infekciami. Lykopén je veľmi účinný antioxidant, ktorý pomáha chrániť organizmus pred ochorením na rakovinu prsníkov, kože, pľúc, prostaty a tráviaceho traktu. Antioxidačné pôsobenie lykopénu spočíva v tom, že absorbuje voľné radikály, ktoré vznikajú pri látkovej premene v organizme a môžu poškodzovať genetickú štruktúru buniek.
Je dokázané, že lykopén sa tepelnou úpravou rajčín neničí, práve naopak. Podľa výskumov je vstrebateľnosť lykopénu najväčšia, keď sa rajčiny tepelne upravujú s olivovým olejom (rajčiny dusené, pečené, celozrnná pizza s rajčinovou omáčkou, polenta s rajčinovou omáčkou ochutenou cesnakom...) Hoci rajčiny aj brokolica majú protinádorové pôsobenie, výskumná štúdia zistila, že najúčinnejšie pôsobia spolu (ochutnajte napr. dusenú brokolicu a rajčiny na olivovom oleji, ochutené čiernymi olivami a strúhaným syrom alebo cesnakom...).
Paradajky majú aj silný močopudný účinok, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a zlepšujú tvorbu hemoglobínu. Priaznivo vplývajú aj na činnosť srdca a pečene. Podporujú trávenie. Medzi ďalšie pozitívne účinky rajčín patrí ochrana očí i pľúc. Pomáhajú reumatikom i diabetikom a účinkujú proti zápche.
Konzumácia rajčín je dobrá aj pre krásu... Výťažky z paradajok sa pridávajú do kozmetických výrobkov, pretože spomaľujú starnutie. Betakarotén, ktorý obsahujú, pleť vyhladzuje a regeneruje. Rajčiny obsahujú aj biotín (vitamín H), dôležitý pre kožu, vlasy a nechty.
Dôležité je konzumovať rajčiny a výrobky z nich v kvalite BIO. Jednak máte záruku, že neboli pestované za pomoci syntetických hnojív a pesticídov a jednak obsahujú viac karotenoidov v porovnaní s konvenčnými paradajkami. Podľa správy z časopisu New Scientist obsahuje kečup vyrobený z biorajčín trikrát viac lykopénov ako konvenčné kečupy. Zaujímavé bolo tiež zistenie, že jedna značka biokečupu obsahovala 183 mikrogramov lykopénu na gram kečupu, čo je päťkrát viac ako v jednej rajčine.
Pomocníkom pri kúpe kečupu s vysokým obsahom rajčín môže byť aj farba – kvalitný kečup by mal byť vďaka obsahu karotenoidov prirodzene tmavočervený. Upozornenie: rajčiny by sa nemali skladovať v chladničke – zhoršuje to ich chuť a znižuje obsah živín. Zdravotné indikácie: prevencia srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny, ochrana pred voľnými radikálmi, močopudné účinky, chudokrvnosť, zvýšenie imunity, antioxidanty, flavonoidy, zápcha, koža, vlasy, nechty.
Zobrazených: 1 - 5 (z 5 produktov)
Stránka: 1